Najučinkovitija proteinska dijeta za mršavljenje: recenzije i rezultati

Proteinske dijete su vrlo popularne u svijetu. Njihova prednost je što ne izazivaju jak osjećaj gladi, ali daju izražen rezultat. Naravno, među svom postojećom raznolikošću, želim pronaći najučinkovitiji i najsigurniji sustav napajanja. Najučinkovitija proteinska dijeta za mršavljenje recenzije su u potpunosti pozitivne, ali puno će ovisiti o samoj osobi, njenom raspoloženju i strogom poštivanju načela prehrane.

Koja je bit i značajke?

Moram reći da mnogi prehrambeni sustavi za mršavljenje zadovoljavaju principe proteinske dijete - ketogenu, mediteransku, Dukan dijetu. Svi oni na ovaj ili onaj način potiču povećanje udjela proteina u prehrani. Ako vam iz ovog ili onog razloga nijedna od ovih dijeta ne odgovara, možete kreirati vlastiti sustav prehrane, vodeći se općim načelima proteinske dijete. Što jesti za mršavljenje? Dakle, kao temelj prehrane trebate uzeti proteine i svu hranu koja je njima bogata. Prije svega, to su meso, riba i morski plodovi. Prvo je bolje odabrati nemasne sorte - goveđe, teleće, zečje meso, ali riba može biti masna, jer višestruko nezasićene masne kiseline sadržane u njoj ne povećavaju, već snižavaju razinu kolesterola u krvi.

U prosjeku trebate unijeti od 1, 2 do 1, 6 g proteina dnevno. Istovremeno, povećanjem udjela jedne hranjive tvari treba smanjiti udio ostalih – masti i ugljikohidrata. Međutim, ne možete ih potpuno napustiti, samo trebate razumno pristupiti njihovom izboru. Jedite biljne masti, predstavljene uljima - maslinovo, kukuruzno, orašasto, itd. A ako govorimo o ugljikohidratima, onda složeni ugljikohidrati sadržani u žitaricama mogu donijeti najveću korist gubitku težine. Za razliku od jednostavnih ugljikohidrata, kojima obiluju slatkiši, peciva i muffini, oni dugo potiskuju glad i produžuju osjećaj sitosti.

Što još treba uključiti u proteinsku prehranu za mršavljenje? Naravno, voće i povrće kao vrijedan izvor vitamina, minerala, kao i vlakana koja poboljšavaju probavu i pokretljivost crijeva. Voće je dobro kao grickalica, a povrće se može koristiti za pripremu salata kao prilog mesnim i ribljim jelima. Ne zaboravite na mlijeko. Za doručak, popodnevni čaj možete uživati u siru i svježem siru, a navečer popiti kefir ili fermentirano mlijeko, što povoljno djeluje na crijevnu mikrofloru.

uzorak izbornika

proteinska hrana za mršavljenje

Evo primjera jelovnika proteinske dijete za svaki dan:

  • kajgana i zeleni čaj za doručak;
  • drugi doručak - bilo koje voće ili bobice;
  • juha od cvjetače za ručak. Salata od pečene teletine i svježeg povrća;
  • za popodnevni zalogaj, tepsiju od svježeg sira ili tost sa sirom. Čaj;
  • pirjana riba s povrćem za večeru;
  • prije spavanja čaša kefira ili fermentiranog pečenog mlijeka.

Recenzije i rezultati

Takvu prehranu možete slijediti koliko god želite, jer je potpuno uravnotežena i uključuje sve što je potrebno za održavanje normalnog rada organizma. Uz njegovu pomoć, ne samo da možete doći u formu, već i smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Do ovih su zaključaka došli znanstvenici koji su rezultate svoje studije objavili u časopisu Public Health Nutrition. No znanstvenici, čiji se rezultat pojavio u časopisu Proceedings of The Nutrition Society, vjeruju da pozitivne promjene u prehrani imaju blagotvoran učinak na mentalno zdravlje osobe.

Sudeći po recenzijama, u mjesec dana takve prehrane možete izgubiti do 5 ili više kilograma viška težine, a sport će pomoći u poboljšanju njegove učinkovitosti.